Πρόσφατες έρευνες: Τα ωμέγα-3 ενισχύουν την πληρότητα κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους

By Stephen Daniels
25-Ιουν-2008 – Παχύσαρκοι άνθρωποι που λάμβαναν συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ενώ ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, βίωναν ένα αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

«Επιδεικνύουμε ότι τα ωμέγα-3 (ω-3) λιπαρά οξέα μεγάλης αλύσου μπορούν να επηρεάσουν την αίσθηση της όρεξης μεταγευματικά σε εθελοντές κατά τη διάρκεια περιόδου απώλειας βάρους που προκαλείται από περιορισμό της ενεργειακής πρόσληψης», δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Dolores Parra στο περιοδικό Appetite.
«Η χρησιμότητα των ω-3 λιπαρών οξέων μεγάλης αλύσου στην διατροφική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο, μιας που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την συμμόρφωση του ασθενή στις αλλαγές των διατροφικών συνηθειών που είναι απαραίτητες στην απώλεια βάρους και στη διατήρησή του».
Όταν το 50% των ευρωπαίων και το 62% των αμερικάνων είναι υπέρβαροι, η βιομηχανία τροφίμων αντιδρά σε αυτή την επιδημία και προσανατολίζεται στα ενδεχόμενα προϊόντα για απώλεια βάρους και διατήρηση.
Η κατηγορία της απώλειας βάρους και διατήρησης εκτιμάται ότι μπορεί να αξίζει ήδη 7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Και φαίνεται ότι τα ω-3 μπορεί να έχουν ένα ρόλο σε αυτό αν περισσότερες έρευνες υποστηρίξουν τα θετικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης, που παρουσιάστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Navarra, του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας και του Πανεπιστημίου College Cork.

Λεπτομέρειες μελέτης

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 232 υπέρβαρους και παχύσαρκους εθελοντές, με μέσο όρο ηλικίας τα 31 χρόνια και ένα μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στα 28,3 κιλά ανά μέτρο στο τετράγωνο και τους κατέταξαν τυχαία σε μια ισορροπημένη υποθερμιδική δίαιτα με συμπληρώματα είτε με χαμηλή δόση (260 mg την ημέρα) είτε με υψηλή δόση (1300 mg την ημέρα) ω-3 για 8 εβδομάδες. Οι μετρήσεις της όρεξης έγιναν τις τελευταίες 2 εβδομάδες της μελέτης.
Η κατανάλωση της υποθερμιδικής δίαιτας σε συνδυασμό με την υψηλή δόση ω-3 οδήγησε σε μειωμένη αίσθηση πείνας τόσο αμέσως μετά τα γεύματα όσο και μετά από 2 ώρες.
Η ανάλυση σε δείγμα αίματος έδειξε ότι μεγαλύτερη συγκέντρωση ω-3 και μια βελτιωμένη αναλογία ω-3 προς ω-6 λιπαρά οξέα σχετίζεται με μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας, αναφέρουν οι ερευνητές.
«Το πιο σημαντικό εύρημα αυτής της μελέτης είναι ότι οι εθελοντές που κατανάλωναν ένα γεύμα πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα μεγάλης αλύσου αισθάνονταν λιγότερη πείνα και μεγαλύτερη πληρότητα τόσο αμέσως μετά το γεύμα, όσο και 2 ώρες μετά, σε σχέση με τους άλλους συμμετέχοντες που κατανάλωναν γεύμα φτωχό σε ω-3 λιπαρά μεγάλης αλύσου.», γράφουν οι ερευνητές. «Αυτή η παρατήρηση υποδεικνύει ότι τα ω-3 μεγάλης αλύσου συντονίζουν τα σήματα της πείνας».


Source: Appetite
Published online ahead of print 14 June 2008, doi:
"A diet rich in long chain omega 3 fatty acids modulates satiety in overweight and obese volunteers during weight loss"
Authors: Dolores Parra, A. Ramel, N. Bandarra, M. Kiely, J.A. Martinez, I. Thorsdottir


Σχόλια

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις!