Χορός και ισορροπημένη διατροφή για ανεβασμένη διάθεση!!!


Η άσκηση είναι υγεία και όλοι οι επιστήμονες την χαρακτηρίζουν ως τον υπ’ αριθμό ένα σύμμαχο στην βελτίωση τόσο της ποιότητας όσο και της διάρκειας της ζωής όλων μας. Μιλώντας για άσκηση δεν αναφερόμαστε στον επαγγελματικό αθλητισμό, ούτε απαραίτητα μόνο στο γυμναστήριο, αλλά για μια οποιαδήποτε μορφή κίνησης ή άθλησης που αρέσει και ταιριάζει στον καθένα από εμάς. Ο χορός είναι μια πολύ καλή μορφή άσκησης για πολλούς λόγους:
  • Βελτιώνει τη διάθεση: Αυτό συμβαίνει ίσως λόγω της έκκρισης κάποιων ορμονών αλλά και λόγω της αποβολής του άγχους που κυριαρχεί κατά την διάρκεια της ημέρας.
  • Βελτιώνει το καρδιαναπνευστικό μας σύστημα: Άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν έως και 50% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση ενώ έως 30% μικρότερες πιθανότητες για καρδιακό επεισόδιο.
  • Βοηθά στην απώλεια βάρους: Ο χορός απαιτεί προσπάθεια και θερμίδες!
  • Βελτιώνει τη στάση του σώματος: Μαθαίνουμε να στεκόμαστε καλύτερα και να αναπνέουμε σωστότερα.
  • Προάγει την κοινωνικότητα: Με τον χορό κάνουμε νέες γνωριμίες, καινούριους φίλους και αποκτούμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Για να απολαύσουμε όλα τα παραπάνω οφέλη πρέπει να έχουμε και μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία μας προμηθεύει με την απαραίτητη ενέργεια για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του αγαπημένου μας χορού. Παρακάτω σας δίνουμε μερικές συμβουλές για την κατανάλωση ορισμένων τροφών που μας εφοδιάζουν με αυτήν την απαραίτητη ενέργεια και μας ανεβάζουν την διάθεση:
  • Πρωτεΐνες: Η τυροσίνη, ένα από τα αμινοξέα στα οποία διασπώνται οι πρωτεΐνες κατά τη διαδικασία της πέψης, συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης και επινεφρίνης. Αυτές είναι ορμόνες που έχουν την ιδιότητα να χαρίζουν στον οργανισμό ενέργεια και να τον κρατούν σε εγρήγορση. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι το αυγό, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Υδατάνθρακες: Η κατανάλωση υδατανθράκων προκαλεί χαλάρωση και απαλλαγή από εκνευρισμό, διότι με τη διάσπασή τους παράγεται σεροτονίνη, ορμόνη με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες που βοηθούν να μειωθεί το στρες είναι διάφορα γλυκά, το μαύρο ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες, τα όσπρια καθώς και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
  • Βιταμίνη D και Φυλλικό οξύ: Η βιταμίνη D φαίνεται να αυξάνει τη διάθεση μέσω αύξησης των επιπέδων της σεροτονίνης. Παράγεται κυρίως μέσω της έκθεσης στον ήλιο αλλά και μέσω της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών ζωικής προέλευσης όπως είναι το συκώτι, το βοδινό, το μοσχάρι και τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί και βούτυρο και κάποια ψάρια όπως τη ρέγκα, το σολομό, το τόνος και τις σαρδέλες. Παρομοίως, η έλλειψη φυλλικού οξέος ευθύνεται για την μείωση των επιπέδων σεροτονίνης, με αποτέλεσμα να προκαλείται στρες. Το φυλλικό ανιχνεύεται στο πορτοκάλι, τη μπανάνα, τις ζύμες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), με αποτέλεσμα όποιος αποφεύγει τα τρόφιμα αυτά να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αγχωτικών καταστάσεων.
  • Σοκολάτα: Οι ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες που αποδίδονται στη σοκολάτα οφείλονται στην περιεκτικότητά της σε φαινυλαιθυλαμίνη. Η ουσία αυτή σε υψηλά επίπεδα προκαλεί αισθήματα έλξης, ενθουσιασμού, επιπολαιότητας αλλά και φόβου. Λειτουργεί διεγείροντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου και φθάνει σε πολύ υψηλές τιμές κατά τον οργασμό. Επίσης, μετά την κατανάλωση της σοκολάτας απελευθερώνονται ενδορφίνες, φυσικά οποιοειδή, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.
  • Τσάι: Δεν βελτιώνει μόνο την πνευματική κατάσταση αλλά και την διάθεση. Αυτό οφείλεται κυρίως σε δυο φυσικές ουσίες που περιέχει το τσάι: την καφεΐνη και την θειανίνη, η οποία βοηθά την λειτουργία του εγκεφάλου χωρίς να προκαλεί την νευρικότητα που δημιουργεί η καφεΐνη στον οργανισμό.
  • Πρωινό: Η κατανάλωση πρωινού οδηγεί σε αυξημένη διάθεση βοηθώντας να έχουμε ενέργεια, καλύτερη μνήμη καθώς και ηρεμία σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Παραλείποντας το πρωινό είναι δυνατόν να οδηγηθούμε στα αντίθετα αποτελέσματα όπως κούραση και ανησυχία. Ένα ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφίμων, σε καθημερινή βάση, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών και των φυτικών ινών. Ορισμένες καλές προτάσεις για πρωινό είναι:

• 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης και 1 φρούτο εποχής
• 1 τοστ (με ψωμί ολικής άλεσης και τυρί) και 1 φυσικό χυμό
• 1 φλιτζάνι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί με μαργαρίνη και μέλι και 1 φρούτο εποχής
• 1 φλιτζάνι γάλα, 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης και 1 φρούτο εποχής
• 1 γιαούρτι με δημητριακά πρωινού και 1 φρούτο εποχής.


Το άρθρο δημοσιεύεται και στο www.dancenews.gr (Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο)

Σχόλια

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις!