Πρόσφατες έρευνες: Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

By Katie Bird
21-Aπρ-2008 – Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους στους υπέρβαρους ενήλικες, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.



Έχει βρεθεί ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, διαιτητικών ινών, βιταμινών C και B6, β- καροτίνης και φυλλικού οξέος αυξάνουν ανεξάρτητα την απώλεια βάρους σε έναν πληθυσμό υπέρβαρων ενηλίκων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Research.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Sao Paulo, στην Βραζιλία, υπολόγισαν τα αποτελέσματα μερικών συστατικών των τροφών στην απώλεια βάρους, ανεξάρτητα από την άσκηση και τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη σε μια περίοδο έξι μηνών.

Τα φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην απώλεια βάρους

Σύμφωνα με τη μελέτη, που την καθοδηγεί ο D.S. Sartorelli, κάθε αύξηση 100γρ στην κατανάλωση φρούτων έχει συσχετισθεί με μείωση 300γρ σωματικού βάρους μετά από μια περίοδο έξι μηνών, με τα αποτελέσματα να έχουν προσαρμοστεί για την ηλικία, φύλο, διαφορές στην φυσική δραστηριότητα και συνολική ενεργειακή πρόσληψη.
Παρομοίως, μια αύξηση 100γρ στην πρόσληψη λαχανικών βρέθηκε να έχει συσχετισθεί με μείωση 500γρ στο σωματικό βάρος.
Μια αύξηση στην πρόσληψη φυτικών ινών έχει επίσης συσχετισθεί με απώλεια βάρους- κάθε αύξηση 1 γρ στις συνολικές φυτικές ίνες και τις ίνες από φρούτα και λαχανικά έχει συσχετισθεί με μια μείωση στο σωματικό βάρος κατά 115γρ και 180γρ αντίστοιχα, μετά από μια περίοδο έξι μηνών.
Επιπλέον, διαφορές στην πρόσληψη των βιταμινών C και Β6, β- καροτίνης και φυλλικού οξέος έχουν συσχετισθεί με την απώλεια βάρους, σύμφωνα με τη μελέτη.
Στην μελέτη πήραν μέρος 80 υπέρβαροι ενήλικες, ηλικίας από 30 έως 65 ετών, που παρακολουθούσαν ένα εξάμηνο πρόγραμμα διατροφικών συμβουλών.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, ελέγχου και παρέμβασης. Η ομάδα παρέμβασης είχε τρεις ατομικές συνεδρίες διατροφικών συμβουλών και συστάσεων από έναν διατροφολόγο που περιελάμβαναν αύξηση κατανάλωσης του ελαιόλαδου, πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και μείωση του κορεσμένου λίπους, όπως επίσης τη λήψη γραπτών πληροφοριών και μια ομαδική συνεδρία 30 λεπτών μαζί με την ομάδα ελέγχου.
Η εκτίμηση της πρόσληψης τροφής έγινε με ένα ερωτηματολόγιο και οι μετρήσεις της σωματικής μάζας και του δείκτη μάζας σώματος έγιναν στην αρχή της μελέτης και μετά από έξι μήνες.

Φυτικές ίνες και το αίσθημα πληρότητας

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Μια υπόθεση για να εξηγήσει αυτά τα αποτελέσματα είναι η αίσθηση πληρότητας που βιώνουμε μετά από μια αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές τόνισαν προηγούμενες μελέτες που έδειχναν ότι τρόφιμα φυσικά πλούσια σε φυτικές ίνες έχουν συσχετισθεί με μεγαλύτερη απώλεια βάρους από τα τρόφιμα που έχουν εμπλουτιστεί με φυτικές ίνες, υποδηλώνοντας τον ρόλο των άλλων συστατικών στα φρούτα και τα λαχανικά που δεν σχετίζονται με το περιεχόμενο των φυτικών ινών στην απώλεια βάρους.
Καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: «Είναι απαραίτητες περισσότερες προοπτικές μελέτες για να αποσαφηνίσουν τον ανεξάρτητο ρόλο των φρούτων και λαχανικών στον έλεγχο του βάρους».





Source: Nutrition Research 2008, Issue 28, pages 233-238 High intake of fruits and vegetable predicts weight loss in Brazilian overweight adults Daniela Saes Sartorelli, Laércio Joel Franco, Marly Augusto Cardoso

Σχόλια

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις!