Έρευνα: Οι μειωμένες μερίδες των σνακ περιορίζουν την πρόσληψη θερμίδων

Η συσκευασία ελεγχόμενης μερίδας των σνακ μπορεί να παίξει διττό ρόλο στην καταπολέμηση των αυξανόμενων τάσεων της παχυσαρκίας: περιορίζει την πρόσληψη θερμίδων του καταναλωτή και αυξάνει την συνειδητοποίηση για το μέγεθος της μερίδας, σύμφωνα με τα ευρύματα μιας νέας έρευνας από τις ΗΠΑ.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωσαν περίπου 187 λιγότερα γραμμάρια σνακς την εβδομάδα όταν τους δόθηκαν συσκευασίες σνακ των 100 θερμίδων σε σχέση με τυποποιημένες συσκευασίες μεγέθους των σνακς.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η αρχική έκθεση σε συσκευασίες ελεγχόμενης μερίδας αύξησε την συνειδητοποίηση του μεγέθους της μερίδας στους 59 συμμετέχοντες, καταλήγοντας «σε συνολικά μειωμένη κατανάλωση, ακόμα και όταν ήταν διαθέσιμες μεγαλύτερες συσκευασίες», όπως διατυπώνεται σε ανασκόπηση στο online επιστημονικό περιοδικό Elsevier’s Appetite.

Η μείωση της μερίδας των σνακς μπορεί να είναι μέρος της λύσης για να περιοριστούν οι καλπάζοντες ρυθμοί αύξησης της παχυσαρκίας στην Ευρώπη, υποστηρίζουν οι παρατηρητές της βιομηχανίας τροφίμων ενθαρρύνοντας τους κατασκευαστές σνακς να συρρικνώσουν τις μερίδες των προϊόντων τους.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι περίπου 9 στα 10 παιδιά θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα ως το 2050.

Η Food Standards Agency της χώρας εξερευνά αυτή τη στιγμή τον τρόπο που οι αλλαγές στο μέγεθος της μερίδας των καθημερινών φαγητών έχουν επηρεάσει την ενεργειακή πρόσληψη των ανθρώπων, την αύξηση βάρους και τη δίαιτα.

«Το μέγεθος της μερίδας είναι μέρος της εκστρατείας μας ενάντια στα κορεσμένα λίπη και την ενεργειακή πρόσληψη και ενθαρρύνουμε τους κατασκευαστές τροφίμων να διαθέτουν τα τρόφιμα σε μικρότερες μερίδες», είπε ένας εκπρόσωπος της Food Standards Agency στο BakeryandSnacks.com.

Τον περασμένο μήνα ο γραμματέας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Alan Johnson προκάλεσε τις βιομηχανίες να σχεδιάσουν υγιεινά σνακς σε μικρότερες ποσότητες. Ο γραμματέας υγείας κάλεσε τις βιομηχανίες «να μειώσουν το μέγεθος της μερίδας και να προωθήσουν υγιεινά σνακς ώστε να βοηθήσουν τους καταναλωτές να χάσουν βάρος», είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Υγείας στο BakeryandSnacks.com.

Και αυτή η μικρή έρευνα από τις ΗΠΑ τροφοδοτεί τη συζήτηση.

Λεπτομέρειες της μελέτης

Σε αυτή τη μελέτη, 59 συμμετέχοντες ορίστηκαν τυχαία να λάβουν είτε συσκευασίες σνακ των 100 θερμίδων είτε τις τυποποιημένες μερίδες σνακς για 1 εβδομάδα. Μετά την εβδομάδα αυτή, οι συμμετέχοντας έλαβαν το άλλο είδος σνακ για ακόμα 1 εβδομάδα.

Η κατανάλωση των σνακ καταγραφόταν σε ένα ημερολόγιο από τους συμμετέχοντες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα,  οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν περίπου 186,9 λιγότερα γραμμάρια σνακς την εβδομάδα όταν τους δόθηκαν συσκευασίες σνακ των 100 θερμίδων σε σχέση με τις τυποποιημένες συσκευασίες.

Περαιτέρω συγκρίσεις αποκάλυψαν ότι η επίδραση του μεγέθους της μερίδας εξαρτήθηκε τόσο από την τυχαιοποιημένη σειρά όσο και από την εβδομάδα της μελέτης, λένε οι ερευνητές από το Τμήμα της Ανθρώπινης Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Τα συνολικά γραμμάρια των σνακς που καταναλώθηκαν στην πρώτη εβδομάδα «διέφεραν σημαντικά» μεταξύ των δυο τυχαιοποιημένων ομάδων. Τη δεύτερη βδομάδα, παρόλα αυτά, τα γραμμάρια των σνακς δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των δυο ομάδων.

«Αυτή η αλληλεπίδραση έγινε κυρίως εξαιτίας της σημαντικά μειωμένης κατανάλωσης των σνακς από τις τυποποιημένες συσκευασίες την εβδομάδα που ακολούθησε τις συσκευασίες με την ελεγχόμενη ποσότητα», γράφουν οι ερευνητές, υποδεικνύοντας ότι η αρχική έκθεση σε συσκευασίες με ελεγχόμενη ποσότητα μπορεί να αύξησαν την συνειδητοποίηση του μεγέθους της μερίδας, «έτσι ώστε να καταναλώθηκε λιγότερη ποσότητα ακόμα και όταν ήταν διαθέσιμες μεγαλύτερες συσκευασίες».

Διατροφικές ετικέτες VS μέγεθος μερίδας

Βλέποντας αυτή τη συζήτηση από μια άλλη πλευρά, το συγγενικό site NutraIngredients.com ανέφερε τον Ιανουάριο ότι μια Αμερικανο-Νορβηγική μελέτη έδειξε ότι οι διατροφικές ετικέτες ίσως να σημαίνουν περισσότερα για τους καταναλωτές από ότι το μέγεθος της μερίδας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Dietetic Association «η πληροφορία για το μέγεθος της μερίδας δεν φάνηκε να είναι ένα καλό εργαλείο για να χειριστεί ο καταναλωτής την διατροφική συμεριφορά σε αυτή τη μελέτη», έγραψε ο επικεφαλής της μελέτης Oydis Ueland από την Nofima Food στη Νορβηγία.

Σχόλια

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις!