Κατέκτησε τον στόχο σου!



Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο 2011 στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Canadian Journal of Surgery, οι στατιστικές έδειξαν ότι το 54% των ανθρώπων εγκαταλείπουν το πρόγραμμά τους για απώλεια βάρους πριν φθάσουν στο επιθυμητό (τους) αποτέλεσμα. Ακόμα και ανάμεσα σε όσους έχουν υποβληθεί σε εγχείριση, το 12% το αφήνουν. Οι ερευνητές, υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι έτοιμοι και δεσμευμένοι να κάνουν δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει.

Αντίστοιχα, τα στατιστικά για τα γυμναστήρια είναι εξίσου απογοητευτικά: περίπου το 44% των ατόμων θα εγκαταλείψουν (πηγαίνουν δηλαδή 0 ως 4 φορές το μήνα) το γυμναστήριο ως τον έκτο μήνα της συνδρομής τους.

Έχω αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα μου για τον Σαμποτέρ/ Εσωτερικό Κριτή και για την Ανοσία στην αλλαγή, εξηγώντας με απλά λόγια τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να παρατούν τις προσπάθειές τους στη μέση, ενώ έχουν ξεκινήσει με πολύ ισχυρό κίνητρο. Αυτό που θα δούμε σήμερα είναι πώς μπορούμε να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα που έχουμε ώστε να φτάσουμε στον στόχο που έχουμε θέσει οι ίδιοι.



Βήμα 1. Αναγνώρισε (και αποδέξου) το ρεαλισμό της κατάστασης.

Με ενδιαφέρει να καταλάβεις πού είσαι τώρα που έχεις κάνει ένα κομμάτι της διαδρομής σου. Αναρωτήσου:
  • Τι έχω κατακτήσει ως τώρα;
  • Πόσο ικανοποιημένος είμαι από την πορεία μου μέχρι τώρα;
Εξ ορισμού, η πλήρης έκφραση των δυνατοτήτων ενός ανθρώπου, απαιτεί να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του. Ένας βραχυπρόθεσμος στόχος μπορεί να επιτευχθεί ακόμα κι αν δεν αναλάβει κάποιος την ευθύνη των πράξεών του, αλλά η μακροχρόνια αλλαγή συνηθειών και τρόπου ζωής, απαιτεί την ανάληψη ευθύνης. Θέλω να το ξανατονίσω για να σου εντυπωθεί: η πλήρης έκφραση των δυνατοτήτων ενός ανθρώπου, απαιτεί να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του. Εννοείται ότι αν αυτό το βήμα δεν έχει γίνει, το coaching δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Βήμα 2. Μαθαίνω και απολαμβάνω.

Η ερώτηση που πρέπει να γίνει εδώ είναι:
  • Τι έχω μάθει για μένα και τον τρόπο που λειτουργώ;
Αυτή η γνώση είναι πολύτιμη για να συνεχίσεις την πορεία σου. Απλά παρατήρησε, μην κρίνεις. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στη συνεχή προσπάθεια να κάνουμε κάτι σωστά και στη συνεχή παρακολούθηση του τι κάνουμε χωρίς κριτική. Το τελευταίο, οδηγεί στην ποιοτική μάθηση και τη βελτίωση της απόδοσής μας, όπου επιτρέπουμε σε κάτι να συμβεί αντί να το επιβάλλουμε.

Η απόλαυση προέρχεται από τις αισθήσεις μας, όχι από τη λογική. Η γνήσια απόλαυση, η γνήσια ικανοποίηση προέρχεται όταν βιώνουμε το εδώ και τώρα, όχι όταν σκεφτόμαστε το παρελθόν ή το μέλλον. Για να καταλάβεις τι εννοώ με ένα απλό παράδειγμα, πόση απόλαυση νιώθεις όταν την ώρα που κάνεις έρωτα με τον σύντροφό σου, σκέφτεσαι άλλο πράγμα και δεν είσαι στη στιγμή;

Αλήθεια, την έκανες την άσκηση που έβαλα στο προηγούμενο άρθρο μου; Θα σε βοηθήσει σε αυτό το σημείο.

Βήμα 3. Κινητοποίηση (εκ των έσω)




Ωραία, έχεις ήδη καταλάβει ότι είσαι σε μια πορεία, έχεις κουραστεί λίγο, το κίνητρο και η υπομονή σου αρχίζουν να εξαντλούνται και ο στόχος μοιάζει ακόμα αρκετά μακρινός. Θέλεις κάτι χειροπιαστό για να δεις και να πειστείς ότι όντως μπορείς να πετύχεις το στόχο σου. Θέλεις ένα … καρότο για να μπορέσεις να κινητοποιηθείς (πολλοί διαιτώμενοι μου λένε: «έχεις κάτι πιο αυστηρό/ γρήγορο/ αποτελεσματικό»; ). Το πρόβλημα είναι ότι αν συμπεριφερθείς στον άνθρωπο σαν να είναι γάιδαρος, θα λειτουργήσει σαν γάιδαρος. Αν, όμως θέλουμε οι άνθρωποι να αποδώσουν τα μέγιστα, τότε θα πρέπει να είναι αυτό-παρακινούμενοι (self-motivated). Αυτή η πορεία είναι ιδιαίτερη, προκλητική και πολύ απελευθερωτική! Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να (ξανα) βρεις το κίνητρο και εδώ χρειάζεσαι τον life/ wellness coach για να προχωρήσεις:

  1. Νοερή απεικόνιση του αποτελέσματος
  2. Δυνατά χαρακτηριστικά προσωπικότητας
  3. Σπάω τον κύκλο της Συνήθειας
  4. Μεταφορά γνώσης
Βήμα 4. Δέσμευση
Η δέσμευση είναι ταυτόχρονα ένα γεγονός, που αποδεικνύεται από μια συμπεριφορά και μια στάση που αποτελείται από σκέψεις και πιστεύω, π.χ. δεσμεύομαι ότι θα κάνω καθημερινή φυσική δραστηριότητα, απλά ανεβαίνοντας τις σκάλες. Κάτι πολύ διαφορετικό από μια απλή «υπόσχεση» που δίνουμε στον εαυτό μας, π.χ. υπόσχομαι να μην φάω καθόλου γλυκό μέχρι να φτάσω τον στόχο μου.



Σε όποιο βήμα και να είσαι, σίγουρα είσαι σε πολύ πλεονεκτικότερη θέση από τη στασιμότητα!


Σχόλια

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις!