Wellbeing Challenge by Vodafone

Μήνας "Wellbeing Challenge" για τη Vodafone & επικοινωνούμε μηνύματα από... καρδιάς!


Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότεροι από 1.5 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται σε καρδιοαγγειακά προβλήματα. Οι θάνατοι αυτοί αντιπροσωπεύουν το 40% της γενικής θνησιμότητας καθιστώντας τις καρδιοπάθειες ως υπ’ αριθμό 1 αιτία θανάτων. Τα στοιχεία από την Ελλάδα επιτείνουν την ανησυχία καθώς το 57% των ανδρών και το 34% των γυναικών εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα από τα φυσιολογικά.


Λίγα εισαγωγικά για την Στεφανιαία Νόσο

Η πολυπλοκότητα της στεφανιαίας νόσου έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην ανάδειξη συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου, δηλαδή στην ανάδειξη χαρακτηριστικών ή γεγονότων που προϋπήρχαν και στα οποία οφείλεται η βαρύτητα της κλινικής εκδήλωσης της νόσου.

Παράγοντες που σχετίζονται με τρόπο ζωής
Παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία
·     Κάπνισμα
·     Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
·     Έλλειψη άσκησης
·     Υψηλή αρτηριακή πίεση
·     Ανθυγιεινή διατροφή
·     Υπερβολικό βάρος
·     Άγχος
·     Διαβήτης

·     Ηλικία >50 ετών

·     Φύλο

·     Κληρονομικότητα

Πίνακας. Παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια


Συμβουλές Διατροφής για Υγιή Καρδιά

Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει την προστατευτική δράση της Μεσογειακής Διατροφής στην εμφάνιση στεφανιαίας νόσου και άλλων νοσημάτων, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος. Μελέτες που έγιναν στον ελληνικό πληθυσμό (όπως η μελέτη CARDIO2000) έδειξαν ότι η υιοθέτηση του μεσογειακού τύπου διατροφής μπορεί να μειώσει έως και 27% τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Δυστυχώς, ακόμα κι εμείς οι Έλληνες που κάναμε διάσημη σε όλο τον κόσμο την Κρητική- Μεσογειακή Διατροφή, απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από αυτού του τύπου τη διατροφή και πλησιάζουμε το δυτικό πρότυπο.

•       Διακοπή ή ελάττωση του καπνίσματος.
•       Προσπάθεια ελέγχου του άγχους.
•       Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας (τουλάχιστον 30’ την ημέρα).
•       Διατήρηση σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.
•       Τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης.
•       Υγιεινή διατροφή:
o      Μείωση του συνολικού λίπους της τροφής, κυρίως των κορεσμένων (στο βούτυρο, το κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα τυριά, τα αλλαντικά, τα γλυκά κ.α.) και των trans λιπαρών οξέων (τηγανιτά φαγητά).
o      Αντικατάσταση κορεσμένων από μονοακόρεστα (ελαιόλαδο και ξηροί καρποί) και ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (λαχανικά, ξηροί καρποί, μαλακές μαργαρίνες).
o      Κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών.
o      Κατανάλωση λιπαρών ψαριών (ρέγκα, σκουμπρί, σολομός, σαρδέλες, τόνος) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
o      Αποφυγή ή ελάττωση της κατανάλωσης αλκοόλ (σύμφωνα με τις υπάρχουσες οδηγίες της Μεσογειακής Διατροφής).
o      Μείωση κατανάλωσης νατρίου (επιτραπέζιου αλατιού) στα φαγητά και αλμυρών φαγητών, π.χ. τυριών, αλλαντικών και αλμυρών σνακς. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων όπου αναγράφεται υποχρεωτικά η περιεκτικότητά τους σε νάτριο.

Σχόλια

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις!