Παχυσαρκία: Ένα χρόνιο νόσημα


Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αποτελεί ένα χρόνιο νόσημα, του οποίου η διάδοση αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Από το 1997, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει την παχυσαρκία ως παγκόσμια επιδημία (βλ. εικόνα 1), η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία λόγω του αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, καρδιακή νόσο, αυξημένη αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κοιλιακή παχυσαρκία ιδιαίτερα προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία.









Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης επιδημιολογικής μελέτης που διεξήγαγε η Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας και τα οποία ανακοινώθηκαν το 2004, το 41,1% των ανδρών και 29,9% των γυναικών είναι υπέρβαροι ενώ το 26% των ανδρών και 18,2% των γυναικών είναι παχύσαρκοι (βλ. εικόνα 2). Το συμπέρασμα είναι ότι στο γενικό Ελληνικό πληθυσμό το συνολικό ποσοστό ανέρχεται στο 48,1% σε άτομα ηλικίας 20-70 ετών, που σημαίνει ότι περίπου 1 στους 2 Έλληνες είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από υπερβολική εναπόθεση λίπους στις λιπαποθήκες του σώματος. Φυσιολογικά το λίπος, στο σύνολό του, αποτελεί το 15-20% του σωματικού βάρους για τον άνδρα και το 20-25% για τη γυναίκα. Στην παχυσαρκία το ποσοστά αυτό μπορεί να φτάσει το 40%, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις και το 70% (κακοήθης παχυσαρκία). Είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, οφείλεται δηλαδή σε ένα πλήθος παραγόντων (περιβαλλοντικοί, γενετικοί, ψυχολογικοί, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας κα).



Παθολογικές καταστάσεις που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως είναι η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η διαταραχή της γλυκόζης συναθροίζονται στον παχύσαρκο ασθενή (Clinical Guidelines NIH, 1998). Άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία είναι:
  • Γαστρεντερικό σύστημα: χολολιθίαση, λιπώδες ήπαρ
  • Μυοσκελετικό σύστημα: οστεοαρθρίτιδα
  • Δερματικές μεταβολές: ραβδώσεις, υπερτρίχωση κ.ά.
  • Σύνδρομο Άπνοιας Ύπνου
  • Νεοπλασίες: καρκίνος παχέος εντέρου, προστάτη, μαστών κ.ά.
  • Ενδοκρινικές διαταραχές: υπογονιμότητα, αμηνόρροια
  • Ψυχολογικά προβλήματα
Το άρθρο θα το βρείτε και στο www.dancenews.gr (Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο)

Σχόλια

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις!