Διατροφική αξία σοκολάτας

Οι περισσότεροι άνθρωποι τη λατρεύουν... με μίσος! Είναι από τους πιο γλυκούς πειρασμούς που μπορεί να συναντήσει κανείς σε τρόφιμο. Μας τονώνει, μας ανεβάζει τη διάθεση, μας συντροφεύει στις δύσκολες στιγμές μας... Ο λόγος για τη σοκολάτα! Είναι, όντως, απαγορευτική η κατανάλωσή της για όσους ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή; Τι μας προσφέρει, πέρα από την υπέροχη γεύση της;

Ιστορική αναδρομή

Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινά από το 600 μ.Χ., όπου έχουμε τις πρώτες πληροφορίες για την καλλιέργεια κακαόδεντρων από τον πολιτισμό των Μάγια. Στην εποχή των Αζτέκων το είδος ήταν σπάνιο και άξιζε όσο το χρυσάφι, το προσέφεραν στους θεούς (ονομάζεται και THEOVROMA, που σημαίνει «τροφή των θεών»), ενώ οι αποξηραμένοι κόκκοι της χρησίμευαν και ως μέσο εμπορικών συναλλαγών. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του κακάο - αφού πρώτα τους έτριβαν μεταξύ τους και τους έχαναν σκόνη - για την παρασκευή ενός ροφήματος που το ονόμαζαν "Choclatl". Το ρόφημα αυτό, στο οποίο πρόσθεταν και άλλα μπαχαρικά, το έπιναν ζεστό και θεωρούσαν ότι ήταν χωνευτικό, δυναμωτικό και το καλύτερο φάρμακο της εποχής εκείνης, που μπορούσε να γιατρέψει κάθε αρρώστια.

Στην Ευρώπη, η σοκολάτα γίνεται γνωστή από τον Ισπανό Hernando Cortez, ο οποίος όταν προσάραξε στη χερσόνησο Γιουκατάν τον υποδέχτηκε ο βασιλιάς των Αζτέκων, Μοντεζούμα, που του προσέφερε χρυσάφι, πολύτιμους λίθους και ένα καλάθι γεμάτο με κόκκους κακάο. Ο Cortez το έφερε στην Ισπανία το 1528 μαζί με όλα τα σύνεργα για την προετοιμασία του "Choclatl", ενθουσιάζοντας την βασιλική αυλή αρχικά και, στη συνέχεια, όλη την ισπανική αυτοκρατορία.

Η σοκολάτα με την στερεά μορφή της πρωτοεμφανίστηκε το 1674 στο Λονδίνο στο παραδοσιακό μαγαζί «ο Μύλος του καφέ» με σοκολατένια ραβδάκια «αλά ισπανικά» και με ένα γλύκισμα σοκολάτας σε συμπαγή μορφή.

Διατροφική αξία της σοκολάτας

Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών.

Αναλυτικός πίνακας σύστασης



Η σοκολάτα, εξαιτίας όλων των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, ασκεί προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε εκφυλιστικές παθήσεις. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα της σοκολάτας είναι το ελαϊκό οξύ (35%- μονοακόρεστο), το λινελαϊκό (5%- πολυακόρεστο), το στεατικό (35%- κορεσμένο) και το παλμιτικό (25%- κορεσμένο). Η αναλογία αυτή των λιπαρών οξέων της σοκολάτας δεν επηρεάζει αρνητικά τα λιπίδια του αίματος. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η σοκολάτα υγείας δεν περιέχει χοληστερόλη.

Το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο που περιέχονται στη σοκολάτα έχουν βρεθεί ότι προλαμβάνουν την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ συμμετέχουν στον μεταβολισμό των οστών και δοντιών (πρόληψη οστεοπόρωσης). Ο χαλκός βοηθά στη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και τα μαλλιά και διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο σίδηρος που περιέχεται στη σοκολάτα είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στα ερυθρά κύτταρα του αίματος.

Η σοκολάτα περιέχει, επίσης, και αντιοξειδωτικές ουσίες, οι κυριότερες των οποίων είναι οι πολυφαινόλες. Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διαιτολόγων ονομάζει αυτές τις ουσίες θρεπτοφαρμακευτικές, διότι παρέχουν όφελος στην υγεία. Στις πολυφαινόλες ανήκουν τα φλαβονοειδή. Οι πολυφαινόλες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που δημιουργούνται από τον φυσιολογικό μεταβολισμό και δημιουργούν βλάβες στην επιφάνεια των κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρυνσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Πιο πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η σοκολάτα υγείας (τα 100γρ περιέχουν 600mgr πολυφαινολών) και ακολουθούν το πράσινο τσάι (τα 240ml –ένα ποτήρι- περιέχει 400mgr πολυφαινολών) και το κρασί (τα 140ml –ένα ποτηράκι κρασιού- περιέχει 170mgr πολυφαινολών).

Οι ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες που αποδίδονται στη σοκολάτα οφείλονται στην περιεκτικότητά της σε φαινυλαιθυλαμίνη. Η ουσία αυτή σε υψηλά επίπεδα προκαλεί αισθήματα έλξης, ενθουσιασμού, επιπολαιότητας αλλά και φόβου. Λειτουργεί διεγείροντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου και φθάνει σε πολύ υψηλές τιμές κατά τον οργασμό. Επίσης, μετά την κατανάλωση της σοκολάτας απελευθερώνονται ενδορφίνες, φυσικά οποιοειδή, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.

Συμπέρασμα

Η κατανάλωση της σοκολάτας, και κυρίως της σοκολάτας υγείας, στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής προάγει την υγεία. Αυτό οφείλεται στα πολλά θρεπτικά συστατικά που περιέχει και στην υπέροχα απολαυστική γεύση!

Το άρθρο δημοσιεύεται και στο dancenews.gr (Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο)

Σχόλια

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις!