Μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης στους μεσήλικες αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Άνθρωποι με μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης στα 40 τους είναι πιο πιθανό να έχουν άνοια όταν φτάσουν τα 70, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη περιελάμβανε 6.583 ανθρώπους ηλικίας 40 έως 45 ετών στην βόρεια Καλιφόρνια, στους οποίους μετρήθηκε το κοιλιακό λίπος. Μετά από 36 χρόνια κατά μέσο όρο, 16% των συμμετεχόντων είχαν διαγνωσθεί με άνοια. Η μελέτη έδειξε ότι αυτοί που είχαν μεγαλύτερη ποσότητα κοιλιακού λίπους είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια από αυτούς με χαμηλότερο κοιλιακό λίπος.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 50% των ενηλίκων αυτής της χώρας έχουν μεγαλύτερη ποσότητα κοιλιακού λίπους από το φυσιολογικό, αυτό είναι ένα ανησυχητικό εύρημα», λέει ο συγγραφέας της έρευνας Rachel A. Whitmer, PhD, ερευνητής του Kaiser Permanente Division of Research in Oakland, CA, και μέλος της Αμερικάνικης Νευρολογικής Ακαδημίας. «Πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να καθορίσουν τους μηχανισμούς που συνδέουν την κοιλιακή παχυσαρκία και την άνοια».

Η ύπαρξη μεγαλύτερης περιφέρειας αύξανε τον κίνδυνο άνοιας, ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες ήτα φυσιολογικού βάρους, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και ανεξάρτητα από την ύπαρξη νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, εγκεφαλικό ή καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτοί που ήταν υπέρβαροι και είχαν μεγάλη περιφέρεια μέσης είχαν 2,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με αυτούς που ήταν φυσιολογικού βάρους και περιφέρειας μέσης. Εκείνοι που ήταν παχύσαρκοι και είχαν μεγάλη περιφέρεια μέσης είχαν 3,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με αυτούς που ήταν φυσιολογικού βάρους και περιφέρειας μέσης. Αυτοί που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αλλά δεν είχαν μεγάλη περιφέρεια μέσης είχαν 80% αυξημένο κίνδυνο για άνοια.
Η αυξημένη περιφέρεια μέσης στην μέση ηλικία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη, εμφράγματος και στεφανιαίας νόσου, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι ερευνητές έδειξαν ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας.
Όπως και σε όλες τις μελέτες παρατήρησης, είναι πιθανό ότι η συσχέτιση μεταξύ της κοιλιακής παχυσαρκίας και της άνοιας να μην οφείλεται εξ ολοκλήρου στην κοιλιακή παχυσαρκία, αλλά σε ένα σύμπλεγμα συμπεριφορών που σχετίζονται με την υγεία, όπου η κοιλιακή παχυσαρκία είναι απλά ένα μέρος.

«Οι αυτοψίες έδειξαν ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την ασθένεια του Alzheimer μπορεί να ξεκινήσουν από την νεανική προς μέση ενηλικίωση και άλλη μια μελέτη έχει δείξει ότι αυξημένο κοιλιακό λίπος στους μεγαλύτερους ενήλικες οδηγεί σε αύξηση της ατροφίας του εγκεφάλου», λέει ο Whitmer. «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα επικίνδυνα αποτελέσματα της κοιλιακής παχυσαρκίας στον εγκέφαλο μπορεί να ξεκινήσουν πολύ πριν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια άνοιας».

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2008, στο οnline περιοδικό της Νευρολογίας, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικάνικης Νευρολογικής Ακαδημίας.

Σχόλια

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις!