Βιταμίνη D & Απώλεια βάρους

Ο συνδυασμός της πρόσληψης συμπληρώματος βιταμίνης D με υποθερμιδική δίαιτα οδηγεί σε πετυχημένη απώλεια βάρους

Σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης D σε συνδυασμό με διατροφή περιορισμένων θερμίδων μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Οι εθελον
τές έχασαν περίπου 0,2 κιλά περισσότερα στην υποθερμιδική τους δίαιτα για κάθε 1 ng/ml 25-υδροξυχολοκαλσιφερόλης – μια μορφή μετρήσιμης βιταμίνης D.

Επιπλέον, για κάθε 1 ng/ml αύξησης στην ενεργή μορφή της βιταμίνης D (1,25- διϋδροξυχολοκαλσιφερόλης) οι εθελοντές έχασαν επιπλέον 0,107 κιλά επιπλέον.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η πρόσληψη συμπληρωματικής βιταμίνης D σε ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους», είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Shalamar Sibley, MD, από το πανεπιστήμιο της Μινεσσότα.

Με τα ποσοστά της παχυσαρκίας να αυξάνονται συνεχώς, όχι μόνο στις αναπτυγμένες χώρες αλλά και στις νέες υγιώς αναδυόμενες αγορές, υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν τρόποι για να μειώσουμε αυτό το βάρος.

Λεπτομέρειες για την βιταμίνη D

Η βιταμίνη D αναφέρεται σε 2 πρόδρομα μόρια: D3 (χολοκαλσιφερόλη) και D2 (εργοκαλσιφερόλη). Το πρώτο, το οποίο παράγεται στο δέρμα όταν εκτεθεί σε ακτινοβολία UVB (290- 320 nm), είναι πιο βιοενεργό.
Παρόλο που το σώμα μας παρασκευάζει βιταμίνη D όταν εκτεθεί στον ήλιο, τα επίπεδα σε μερικές βόρειες χώρες είναι τόσο χαμηλά κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών που το σώμα δεν παράγει καθόλου βιταμίνη D. Αυτό σημαίνει ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D και εμπλουτισμένων τροφίμων ίσως είναι η καλύτερη λύση στην ώθηση πρόσληψης βιταμίνης D.
Στους ενήλικες, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει ή να επιδεινώσει την οστεοπενία, οστεοπόρωση, μυϊκή αδυναμία, σπασίματα, αυτοάνοσα νοσήματα, μολυσματικές ασθένειες και καρδιοπάθειες. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου και διαβήτη τύπου 1.

Λεπτομέρειες της μελέτης

Η Sibley και οι συνεργάτες της είπαν ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει την σχέση ανάμεσα στην επάρκεια της βιταμίνης D και της παχυσαρκίας, αλλά «δεν είναι ξεκάθαρο αν η ανεπάρκεια της βιταμίνης προκαλεί την παχυσαρκία ή το ανάποδο».

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μινεσσότα συγκέντρωσαν 38 υπέρβαρους άντρες και γυναίκες οι οποίοι εφάρμοσαν μια υποθερμιδική δίαιτα που παρείχε 750 θερμίδες λιγότερες από τις εκτιμώμενες ημερήσιες ανάγκες τους, για 11 εβδομάδες. Τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα μετρήθηκαν πριν και μετά την περίοδο των 11 μηνών.

Η Sibley είπε ότι, κατά μέσο όρο, πολλοί από τους συμμετέχοντες είχαν έλλειψη βιταμίνης D. Επιπλέον, τα επίπεδα της βιταμίνης πριν την εφαρμογή της δίαιτας σχετίζονταν γραμμικά με την απώλεια βάρους.

Επιπλέον, αυξημένα βασικά επίπεδα βιταμίνης D και στις δυο μορφές της σχετίστηκαν με αυξημένη απώλεια κοιλιακού λίπους.

Η Sibley πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα. «Τα αποτελέσματά μας πρέπει να εξετασθούν σε follow up με τον σωστό κλινικά ελεγχόμενο τρόπο για να καθοριστεί αν παίζει ρόλο η πρόσληψη συμπληρώματος βιταμίνης D στην προσπάθεια των ανθρώπων να μειώσουν αυτό που καταναλώνουν».

The study was funded by the National Institutes of Health, the University of Minnesota, and the Pennock Family Endowment at the University of Minnesota.

Δημοσίευση σχολίου

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις!