Αγκινάρα VS Χοληστερόλη

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι παγκοσμίως οι κύριες αιτίες θανάτου και συσχετίζονται με αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο πλάσμα του αίματος. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Reading βρήκαν ότι απόσταγμα από τα φύλλα της σφαιρικής αγκινάρας (Artichoke Leaf Extract- ALE), το οποίο χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη σε, κατά τα άλλα, υγιή άτομα με μέτρια αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Από τη στιγμή που η χοληστερόλη στο πλάσμα φτάνει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, συνταγογραφούνται φάρμακα όπως οι στατίνες για να βοηθήσουν στη μείωσή της. Η παρέμβαση που μπορούμε να κάνουμε προτού οι συγκεντρώσεις φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων χωρίς τη χρήση φαρμάκων. H συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι υγιή άτομα με μέτρια αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα του αίματος, μπόρεσαν να μειώσουν αυτά τα επίπεδα χρησιμοποιώντας αυτό το φυτικό συμπλήρωμα.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, δόθηκε σε 75 εθελοντές 1280mg (4 κάψουλες) του ALE ή ένα παρόμοιο εικονικό φάρμακο (placebo) κάθε μέρα για 12 εβδομάδες. Η κατανάλωση του ALE οδήγησε σε ευνοϊκή και στατιστικά σημαντική μείωση της ολικής χοληστερόλης πλάσματος μετά την περίοδο παρέμβασης.

Για πάνω από 10 χρόνια, η σχέση μεταξύ της διαιτητικής πρόσληψης αντιοξειδωτικών συστατικών και μειωμένου κίνδυνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων έχει αναγνωριστεί και ερευνηθεί. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά περιλαμβάνουν 'μη- απαραίτητα' φυτοχημικά (π.χ. φλαβονοειδή) όπως επίσης και 'απαραίτητα' συστατικά (π.χ. βιταμίνες C, E). Πολλές φυτικές πηγές πλούσιες σε φλαβονοειδή, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, το τσάι, το κόκκινο κρασί, το κακάο και το ελαιόλαδο, έχουν συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά, παρόλο που ο ακριβής μηχανισμός για αυτά τα προστατευτικά οφέλη δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος. Η έρευνα έδειξε ότι τα ALE είναι πλούσια σε διάφορα φλαβονοειδή και μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Οι σφαιρικές αγκινάρες χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη από την αρχαιότητα για να βελτιώσουν την πέψη και την υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Τα ALE χρησιμοποιούνται στη Γερμανία και τη Σουηδία ως θεραπεία για την δυσπεψία και είναι διαθέσιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ως συμπληρώματα διατροφής χωρίς τη συνταγή γιατρού.

Ο Dr. Rafe Bundy αναφέρει πως 'Μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Στην έρευνά μας ασχοληθήκαμε με την πιθανότητα το ALE να είναι ευεργετικό σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους που εμφάνιζαν μέτρια αύξηση στα επίπεδα της χοληστερόλης πλάσματος αλλά δεν ήταν στο σημείο που να χρειάζονται κανονική φαρμακευτική παρέμβαση. Τα ALE μπορούν να είναι μια ακόμα επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να προσπαθήσουν μέσω της υγιεινής διατροφής να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης'.


Πηγές: Bundy R., et al. Artichoke leaf extract (Cynara scolymus) reduces plasma cholesterol in otherwise healthy hypercholesterolemic adults: a randomised double-blind placebo controlled trial. Phytomedicine, 2008

Σχόλια

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις!