Το μέγεθος μετράει...
Είναι τα μάτια μας μεγαλύτερα από το στομάχι μας στην πραγματικότητα;
Προφανώς, ναι. Φαίνεται ότι όσο μεγαλύτερο είναι το πιάτο, η τσάντα ή το κουτάλι, τόσο περισσότερο τρώμε. Ο ερευνητής Brian Wansink, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell στην Ithaca της Ν. Υόρκης και διευθυντής των εργαστηρίων Cornell Food and Brand μελετά την ψυχολογία που υπάρχει πίσω από το τι καταναλώνουν οι άνθρωποι και πόσο συχνά το επιλέγουν. Ο καθηγητής και οι συνεργάτες του έχουν μελετήσει την επίδραση που έχει το οπτικό ερέθισμα του φαγητού σε αυτό που τρώμε ή πίνουμε.
Η ερώτηση είναι: Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να σταματούν να τρώνε; Είναι το σωματικό αίσθημα κορεσμού ή με αυτό που αντιλαμβάνονται τα μάτια μας;
Στην Υγεία μας
Σε μια έρευνα από τον Wansink, παιδιά και ενήλικες, γεμίζοντας από μόνοι τους τα ποτήρια τους πίστευαν ότι υπήρχε μικρότερη ποσότητα στα κοντά και φαρδιά ποτήρια από ότι στα ψηλά και λεπτά, αν και η ποσότητα ήταν ακριβώς η ίδια στην πραγματικότητα. Ήταν πιο πιθανό να ξαναγέμιζαν τα κοντά και φαρδιά ποτήρια.
Σε αυτή την περίπτωση, οπτικά ερεθίσματα και όχι σωματικά, έπαιζαν ρόλο στην ποσότητα των υγρών που καταναλώθηκαν.
Ένα απύθμενο μπολ
Σε άλλη μια μελέτη από τον Wansink προσφέρθηκε στου συμμετέχοντες σούπα είτε σε ένα κανονικό μπολ είτε, κρυφά σε αυτούς, σε ένα μπολ που ξαναγέμιζε για να διαπιστώσουν την ποσότητα που καταναλώθηκε. Το κανονικό μπολ είχε μια ξεκάθαρη οπτική διάσταση του μεγέθους της μερίδας ενώ στο άλλο δεν υπήρχε.
Και σε αυτή την περίπτωση, η θεωρία ήταν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερο οπτικές εκτιμήσεις για τα φαγητά και τα υγρά παρά τα σημάδια σωματικού κορεσμού. Αν αλλάξουμε αυτό το οπτικό ερέθισμα, οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να τρώνε, ακόμα και αν σταματήσουν να πεινάνε;
Στη συγκεκριμένη μελέτη πάντως, οι άνθρωποι που έτρωγαν τη σούπα από το μπολ που ξαναγέμιζε, κατανάλωσαν 73% περισσότερη σούπα από την ομάδα με τα κανονικά μπολ. Επιπροσθέτως, δεν αντιλήφθησαν ότι έφαγαν περισσότερο και δεν αισθάνονταν μεγαλύτερο κορεσμό από αυτούς που έτρωγαν στα κανονικά μπολ.
Οι ειδικοί της διατροφής δεν εξαιρούνται από αυτή την διαπίστωση
Σε ένα άλλο πείραμα από τον Wansink, στους εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων και πολλών ειδικών στα θέματα της διατροφής, δόθηκαν μπολ και κουτάλια διαφορετικών μεγεθών και τους είπαν να σερβιριστούν μόνοι τους παγωτό σε μια γιορτή. Αυτοί που είχαν τα μεγαλύτερα μπολ και κουτάλια πήραν περισσότερη ποσότητα σε σχέση με αυτούς με τα μικρότερα μπολ και κουτάλια.
Συμπεράσματα
• Να γνωρίζετε ότι αυτά που βλέπουν τα μάτια σας μπορεί να υπερσκελίζουν το σωματικό αίσθημα του κορεσμού.
• Να τρώτε σε μικρότερα πιάτα και μπολ.
• Να χρησιμοποιείτε ψηλά και λεπτά ποτήρια αντί για κοντά και φαρδιά.
Σχόλια